Nyhedsbrev
Vordingborg & Lundby Apotek

Vordingborg & Lundby Apoteks historie

Vordingborg & Lundby Apoteks historie

I 1733 ansøgte Jens Jensen Wognsen kongen om bevilling som apoteker i Vordingborg med tilladelse til at sælge urtekram, samt vin og akvavitter. Bevillingen udstedes d. 20. oktober 1733.

Siden flg apotekere i Vordingborg:

  • 1737 - 1741 : Anders Christian Egholm
  • 1741 - 1744 : Gottfried Becker
  • 1744 - 1747 : Hans Henrich Becker
  • 1747 - 1760 : Johan Christian Topp
  • 1760 - 1776 : Rasmus Smith
  • 1776 - 1790 : Hieronymus Sickel
  • 1790 - 1803 : Anthon Christoffer Rohn Plum
  • 1803 - 1809 : Wolfgang Andreas Resch
  • 1809 - 1845 : Mads Graae Aarsleff

Apoteker Mads Graae Aarsleff var en dygtig apoteker, og han var den første i lang tid, der fik apoteket til at give overskud. Han satte skik på apoteket, og noget af det første han gjorde, var at afgive bevillingen til at holde gæstgiveri. Han afstod dog ikke fra at sælge vin og brændevin på apoteket.

Apoteket gik så godt, at han i 1826-28 byggede en ny apoteksbygning. Bygningen blev opført i empirestil på samme sted, hvor apoteket hidtil havde ligget, og rummede apotek i stueetagen, og på 1. salen apotekerens private bolig. Han var en meget musikinteresseret mand, og han lod derfor også indrette en koncertsal på første sal.

I 1836 fik Apoteker Aarsleff bevilling til at fremstille eau de cologne. Metoden havde han lært under et studieophold i Köln. Historien går på, at hans forlovede ikke ville vide af ham, medmindre han kunne fremstille valdemarsrosens duft som parfume. Det lykkedes ham, og den fik navnet Esprit de Valdemar.

Opskriften gik i arv i familien indtil 1984, hvor produktionen standsede. Den er siden blevet taget op igen, og man kan den dag i dag købe Esprit de Valdemar.

  • 1845 - 1870 : Christen Stampe Schow
  • 1870 - 1896 : Peter Johansen Neergaard Gøtzsche
  • 1896 - 1905 : Johan Christian Monberg
  • 1905 - 1910 : Frederik Kabell
  • 1910 - 1931 : Andreas Molbech Lundh
  • 1931 - 1962 : Jørgen Fries
  • 1962 - 1984 : Tage Højlund Pedersen
  • 1984 - 2016 : Ole Stjärnqvist
  • 2016 - : Birgitte Egeberg Carlsen

Første oktober 2016 tiltrådte Birgitte Egeberg Carlsen stillingen som apoteker på Vordingborg Apotek. Hun var den første kvindelige apoteker i Vordingborg Apoteks historie. Birgitte var i forvejen apoteker på Stege Apotek, som hun på overtagelsestidspunktet havde drevet i knapt 7 år.

Apoteksloven var året forinden blevet moderniseret, så det nu blev muligt at etablere op til 7 apoteksfilialer i en radius på 75 km. fra ens hovedapotek. Denne nye mulighed benyttede apotekeren fra Nørre Alslev sig af og oprettede i februar 2016 en filial i Valdemarsgade i Vordingborg. Denne filial blev en hård konkurrent til Vordingborg Apotek og skulle Vordingborg Apotek overleve, skulle der ske noget radikalt.

Tiden var løbet fra lokalerne i den gamle, smukke apoteksbygning, så kort tid efter Birgittes overtagelse af apoteket gik planlægningen af en flytning af apoteket i gang.

Bygningen, som tidligere rummede SuperBedst, på Algade 81, stod tom og havde gjort det i en lang årrække. Den var dog alt for stor til at apoteket kunne udfylde den. Men da butikskæden Normal, viste interesse for den ene halvdel af lejemålet, slog Birgitte hurtigt til, og lejede den anden halvdel.

Dette lejemål lå i gadeplan, så selv gangbesværede kunder nemt kunne komme på apoteket. Butiksarealet blev 10 gange større end det gamle, så alle kunder kunne ekspederes og rådgives med stor diskretion og en ny lækker butik kunne indrettes. Parkeringspladser var der mange af og oven i købet lige uden for døren. Desuden blev der indrettet et samtale- og vaccinationsrum, så apotekets nye sundhedsydelser kunne udføres i fuld diskretion. Den nyeste teknologi blev også taget i brug; en apoteksrobot, som fik navnet Wall-E, efter Disneys søde og hjælpsomme robot-figur.

Flytningen blev Vordingborg Apotek’s redning. Kunderne vendte i stor stil tilbage og omsætningskurverne vendte atter opad.

I juli 2019 skete der noget radikalt nyt for apotekssektoren. Lægernes monopol på at udskrive recepter på medicin, blev brudt. Nu måtte særligt uddannede farmaceuter (behandlerfarmaceuter) også udskrive recepter på særligt udvalgte lægemidler. Dette blev modtaget rigtig godt af kunderne, som var fri for at ringe til lægen og komme igen senere, hvis de stod og manglede en recept.

Lundby Apotek

I forbindelse med moderniseringen af apoteksloven i 2015, blev reglerne for tilskud til apoteksfilialer også ændret. Det var ikke længere givet, at en filial fik et driftstilskud. Der skulle søges om det og argumenterne skulle være i orden. Lundby Apotek har altid spillet en vigtig rolle for den lille by, og i takt med at den ene forretning efter den anden lukkede i Lundby, var der efterhånden kun apoteket tilbage. Derfor betød det rigtig, rigtig meget for Lundbyborgerne, at apoteket blev bevaret. Der blev skrevet meget om det i de lokale aviser og alle åndede lettede op, da myndighederne i 2017 udpegede Lundby Apotek til at være et af de apoteker, som stadig skulle modtage tilskud. Dette sikrede Lundby Apoteks overlevelse – i hvert fald for de næste 5 år.

Dine oplysninger